Blogg

3 uppgraderingar du klarar dig utan

3 uppgraderingar du klarar dig utan

Alla älskar vi våra cyklar och vi lägger ner en stor del av vår vakna tid om att dagdrömmar om de komponenter vi vill köpa till dem. Det är dock enkelt att tro att man alltid behöver köpa nya cykelkomponenter trots att så inte alltid är fallet. Nedan följer några exempel på uppgraderingar som du vanligtvis klarar dig utan.

Hjul av kolfiber

Alla cyklister tror att hjul av kolfiber är fantastiska. De ser häftiga ut, låter häftiga och är mer aerodynamiska. De kan också hjälpa dig cykla snabbare, men hjul som är tillverkade kolfiber har en ganska saftig prislapp. Om din cykel dessutom har fälgbromsar är det hemskt att bromsa, särskilt när det regnar.

Du som har en lägre kroppsvikt kan dessutom få svårare att styra cykeln när vinden tar tag i hjulen. Du kan visserligen byta tillbaka till dina gamla hjul när vädret är sämre, men du behöver även byta bromsskivorna eftersom hjul av kolfiber kräver särskilda bromsskivor.

Tubulära däck

Proffscyklister använder sig av tubulära däck eftersom de ägnar sig åt cykling på högsta nivå. När de får punktering behöver de bara sträcka upp armen för att få ett nytt hjul, om inte en helt ny cykel, av den supportpersonal som kör efter dem. Det är en lyx som du inte har när du är ute och cyklar, och att byta ut ett tubulärt däck vid vägkanten är allt annat än enkelt. Dagens clincher-däck har hög prestanda och är enklare att hantera. Om du inte vill ha en slang kan du testa slanglösa däck istället för tubulära däck.

En aerodynamisk ram

Det råder inget tvivel om att en högre hastighet alltid är bättre. Du bör därför välja cykelkomponenter som ökar din hastighet. En aerodynamisk ram ger dig förvisso en snabbare cykel, men det har sitt pris.

Även de allra bästa aerodynamiska ramarna är lite tyngre än andra ramar. De är också lite mindre bekväma och lite dyrare än en standardram, samtidigt som de generellt sett bara ger en marginellt högre hastighet. Om du tävlar och är mån om varje sekund du kan skala av bör du köpa en aerodynamisk ram, men inte annars.

Före detta skodesigner hos Adidas

Hos många män som kliver i sina oxfordskor på morgonen, infinner sig ungefär dessa tankebanor: Varför kan inte mina finskor vara lika bekväma som mina joggingskor? Med en nyligen lanserad sko, kanske dessa typer av frågor inte behöver ställas mer.

Anledningen till att den här frågan kan sluta eka i många mäns huvud, är för att precis samma fråga ekade i huvudet på en djärv skodesigner. Justin Schneider, grundaren av Wolf & Shepard, bestämde sig för att göra någonting åt det här. Schneider, som har arbetat med skodesign hos både Adidas och New Balance bland annat, började på en design som ser ut som en vanlig finsko, men med komforten hos en joggingsko. Skorna har speciella sulor för ökad komfort, samtidigt som den väger ungefär ett halvt kilo mindre än den genomsnittliga finskon.

Finskor

De nya skorna som Justin designat är dock inte de billigaste på marknaden. Kombinationen av formalitet och komfort har ett ganska högt pris. Priserna på skorna börjar nämligen på strax över 2 500 kronor, varav många av modellerna är mycket dyrare än så. En annan sak som kan räknas till nackdelarna, är att de behövs skickas tillbaka till företaget för vissa reparationer. Går de sönder är det alltså inte till skomakaren runt hörnet man kan vända sig, utan den måste fraktas för att till exempel få sulorna bytta.

Är du en person som prioriterar komfort men ändå vill behålla stilen, är det dock svårt att hitta något bättre på marknaden idag. Skon är unik i sin utformning och sitt koncept. Som ett led i marknadsföringen, låter företaget en välkänd löpare springa ett halvmaraton i deras finskor. Det här med syftet att få ett omnämnda i Guiness Rekordbok för det snabbaste halvmaratonet sprunget i finskor.

Herrskor

Det finns otaliga modeller herrskor för kräsna män. Allt ifrån enklare stil till de mer väl utformade. Här finns ett stort utbud för den som vill ha tips om nästa köp.

Upplev fotboll – bästa biljetterna till bästa priset

Fotboll är och förblir världens största sport med miljontals fans i varje land världen över. Fotboll är en sport som kan utövas i alla länder och sporten är stor både i länder med varmare klimat och i länder med kallare klimat. Till skillnad från hockey och andra vintersporter så håller fotbollen sina fans trogna genom att ständigt hålla OS, VM, EM med flera stora tävlingar där många länder är inblandade och där invånarna i länderna som är med i tävlingarna antingen sitter fastklistrade framför rutan eller är på plats och ser matcherna spelas live.

Fotbollsbiljetter skiftar mycket i pris beroende av vilka lag som möts, vad för liga det handlar om, i vilket land matchen spelas med mera. Har man tur så kan man komma över en billig biljett för att se sitt favoritlag spela och är man intresserad av allsvenskan så kan man köpa årskort för att på så sätt kunna gå och se matcherna spelas när det är ens hemmalag som spelar.

Engelska ligan

Många svenskar har favoritlag i engelska ligan och det bästa med det är att det är billigt att ta sig till England från Sverige idag. Detta gör att man lätt kan åka iväg för att se sitt favoritlag i engelska ligan spela utan att behöva spara pengar i flera år då kostnaden är så låg. Det är mycket vanligt att svenskar åker på fotbollsresor just till England av denna anledning och det finns många bra researrangörer som fixar med det om man vill ha en allt i ett- lösning.

Många fotbollsfantaster drömmer om att vara på plats under fotbolls- VM och det är många som planerar in en resa till det land där VM hålls bara för att få ta del av stämningen och folkfesten det innebär var gång det är fotbolls- VM. Att få en fotbollsbiljett till VM kan vara svårt, men om man har tur så får man en biljett och kan vara del av stämningen även på läktaren. Oavsett vilken liga, fotbollsfest eller toppmatch du vill se så köp igenom en kunnig representant så är du garanterad en riktig fotbollsupplevelse.

Börja med parkour

Om du någonsin har sett någon i stan som tycks vara ett akrobatiskt underbarn när den slänger sig fram över räcken, trappor och staket, är det med stor sannolikhet en parkourutövare. De som utövar parkour på den här nivån har tränat väldigt länge och hårt – men sporten är också väldigt öppen för nya utövare och att hitta en parkourgrupp att träna med behöver inte vara särskilt svårt.

Sporten rekommenderas till de vågade och äventyrliga – även om grundteknikerna i sporten kan läras av alla och användas som motionsform.

Kom i form

Innan man lär sig teknikerna i parkour på riktigt bör man arbeta upp en viss nivå på sin form. Börja jogga, göra armhävningar, sit-ups och squats för att träna de rätta musklerna. Parkourexperter menar att man bör klara av 25 armhävningar, 5 pull-ups och 50 squats innan man sätter igång med parkouren på riktigt.

Börja träna på landningarna

Parkour innefattar väldigt mycket hopp, därav också väldigt många landningar. När man närmar sig en lite högre nivå i sporten kan dessa hopp också bli ganska höga, och det är bra att börja träna på landningarna så tidigt som möjligt för att inte göra illa sig. Börja med att hoppa från en halvmeters höjd ner på marken. Landa sedan på de främre delarna av fötterna med benen böjda.

När du har koll på det här kan du börja öka höjden du hoppar ifrån. När höjden börjar stiga upprepar du samma procedur, men med en framåtkullerbytta efteråt. Se dock till att inte rulla på ryggen – det kan orsaka allvarliga skador. Rulla istället på axlarna.

Träna regelbundet

Sätt gärna upp ett schema för din träning för att motivera och för att kunna träna så effektivt som möjligt. Sätt en särskild tid för armhävningar och sit-ups, en annan för squats och en annan för landningsträningen exempelvis.

Något som inte ska glömmas bort är att välja sköna och bekväma kläder, du blir varm och svettig samtidigt som kläderna inte ska hindra din rörelse. Därav väljer många som praktiserar parkour träningskläder av lite bättre kvalitet. Vi tycker själva att byxor från outdoorexperten.se gör det enkelt och smidigt att röra sig när man hoppar.