3 uppgraderingar du klarar dig utan

3 uppgraderingar du klarar dig utan

Alla älskar vi våra cyklar och vi lägger ner en stor del av vår vakna tid om att dagdrömmar om de komponenter vi vill köpa till dem. Det är dock enkelt att tro att man alltid behöver köpa nya cykelkomponenter trots att så inte alltid är fallet. Nedan följer några exempel på uppgraderingar som du vanligtvis klarar dig utan.

Hjul av kolfiber

Alla cyklister tror att hjul av kolfiber är fantastiska. De ser häftiga ut, låter häftiga och är mer aerodynamiska. De kan också hjälpa dig cykla snabbare, men hjul som är tillverkade kolfiber har en ganska saftig prislapp. Om din cykel dessutom har fälgbromsar är det hemskt att bromsa, särskilt när det regnar.

Du som har en lägre kroppsvikt kan dessutom få svårare att styra cykeln när vinden tar tag i hjulen. Du kan visserligen byta tillbaka till dina gamla hjul när vädret är sämre, men du behöver även byta bromsskivorna eftersom hjul av kolfiber kräver särskilda bromsskivor.

Tubulära däck

Proffscyklister använder sig av tubulära däck eftersom de ägnar sig åt cykling på högsta nivå. När de får punktering behöver de bara sträcka upp armen för att få ett nytt hjul, om inte en helt ny cykel, av den supportpersonal som kör efter dem. Det är en lyx som du inte har när du är ute och cyklar, och att byta ut ett tubulärt däck vid vägkanten är allt annat än enkelt. Dagens clincher-däck har hög prestanda och är enklare att hantera. Om du inte vill ha en slang kan du testa slanglösa däck istället för tubulära däck.

En aerodynamisk ram

Det råder inget tvivel om att en högre hastighet alltid är bättre. Du bör därför välja cykelkomponenter som ökar din hastighet. En aerodynamisk ram ger dig förvisso en snabbare cykel, men det har sitt pris.

Även de allra bästa aerodynamiska ramarna är lite tyngre än andra ramar. De är också lite mindre bekväma och lite dyrare än en standardram, samtidigt som de generellt sett bara ger en marginellt högre hastighet. Om du tävlar och är mån om varje sekund du kan skala av bör du köpa en aerodynamisk ram, men inte annars.